Uuendatud juhtimine: Kuidas juht saab luua paremat töökeskkonda ja edendada meeskonna heaolu

Shape Image One
Uuendatud juhtimine: Kuidas juht saab luua paremat töökeskkonda ja edendada meeskonna heaolu

Uuendatud juhtimine: Kuidas juht saab luua paremat töökeskkonda ja edendada meeskonna heaolu

Juhtimiskoolitustel esitatud küsimus, miks peaks juht töötajate keskse juhtimisstiili kasutusele võtma, kui vanad meetodid on samuti tulemusi andnud, on mõjutanud mind sügavalt. Minu kogemuse põhjal on juhtimisstiil, mis väärtustab töötajaid ja keskendub nende tunnustamisele, märkimisväärselt tõhusam.

Professionaalne ja sotsiaalne vastutus

Alguses võib tunduda, et traditsiooniline autoritaarne juhtimine toimib hästi—töö saab tehtud, omanikud on rahul. Kuid pikemas perspektiivis võivad sellised meetodid tekitada töötajates stressi ja vähendada nende pühendumust. Juhtides läbi hirmu ja nõudlikkuse, ei naudi töötajad oma tööd ja see mõjutab kogu meeskonna produktiivsust ja heaolu.

Statistika näitab, et tunnustav juhtimisstiil suurendab töötajate rahulolu ja pühendumust. Gallupi uuringute järgi tunnevad töötajad, keda regulaarselt tunnustatakse, end 4 korda tõenäolisemalt tööl kaasatuna.

Juht, kes käitub autoritaarselt ja ei hooli meeskonna heaolust, võib küll saavutada lühiajalisi tulemusi, kuid pikemas perspektiivis kannatavad nii töötajate heaolu kui ka ettevõtte maine. Meeskonnad, kus valitseb hirm ja kus töötajaid ei väärtustata, on tihti demotiveeritud ja nende produktiivsus on madalam.

Juhi roll kui sotsiaalne vastutus

Juhi käitumine mõjutab otseselt tema meeskonna heaolu. Kui juht väärtustab ja toetab oma töötajaid, parandab see kogu meeskonna moraali ja produktiivsust. Peale selle on juhi sotsiaalne vastutus arvestada, kuidas tema juhtimisstiil mõjutab töötajate peresuhteid ja üldist elukvaliteeti. Tööstress, mis on põhjustatud halvast juhtimisest, võib viia suhete halvenemiseni ja isegi terviseprobleemideni.

Juht, kes mõistab andmise tähtsust, saavutab palju enamat kui isikliku või organisatsioonilise edu. Ta loob keskkonna, kus töötajad tunnevad end väärtustatuna ja motiveerituna. Selline lähenemine mitte ainult ei suurenda töötajate rahulolu, vaid aitab kaasa ka organisatsiooni pikaajalisele edule.

Praktilised tööriistad esma- ja keskjuhtidele:

Siin on mõned mõtted, mida saad kasutada sellist tüüpi juhtimise juurutamiseks:

1) Loo regulaarne tunnustamise süsteem, kus töötajaid tunnustatakse nii väikeste kui ka suurte saavutuste eest;

2) Rakenda 360-kraadi tagasisidet, mis võimaldab töötajatel anda tagasisidet juhtimisstiili kohta;

3) Korralda töötubasid ja koolitusi, mis keskenduvad meeskonnatöö ja omavahelise kommunikatsiooni parandamisele.

Küsimused mõtisklemiseks juhile:

1) Kuidas saab minu juhtimisstiil mõjutada meie meeskonna üldist heaolu?

2) Milliseid samme saan ma täna astuda, et muuta oma meeskonna töökeskkond paremaks?

3) Kuidas ma saan rohkem olla andja, mitte võtja oma juhtimispraktikas?

MEELDIS JA OLI KASULIK?
JAGA SEDA KA SÕPRADEGA, ET KASULIK INFO LEVIKS.